header banner
Default

De Amerikaanse overheid heeft ongelooflijk veel bitcoins


Dat een aantal bedrijven een enorme hoeveelheid bitcoin (BTC) bezit, weten we al langer. Denk daarbij aan crypto exchanges zoals Binance en Coinbase, maar ook aan MicroStrategy en bitcoin miners. Een partij die je misschien minder snel met bitcoin associeert is de Amerikaanse overheid. Toch bezit ‘Uncle Sam’ een enorme hoeveelheid coins.

🎁 Deze week: Handel je eerste €10.000 in crypto helemaal gratis Advertentie Bitvavo

Overheid VS bezit enorm veel bitcoins

Dat blijkt uit een on-chain analyse van 21.co op het on-chain onderzoeksplatform Dune. De Amerikaanse overheid zou op het moment van schrijven ruim 194.000 BTC bezitten. Op het moment van schrijven is dit meer dan 5,4 miljard Amerikaanse dollar waard. Op het moment van schrijven is dat ongeveer één-honderdste van de totale bitcoin-marktwaarde, die volgens CoinGecko rond de 546 miljard dollar ligt.

Echter zal het werkelijke bedrag nog groter zijn, want 21.co heeft uitsluitend de grootste inbeslagnames meegenomen in de berekening. Om precies te zijn waren dat er maar drie. Eind 2020 confisqueerde de overheid zo’n 69.369 BTC van darkwebmarktplaats Silk Road. In januari 2022 volgde de inbeslagname van 94.643 BTC uit de Bitfinex-hack in 2016, en in november van 2022 was de arrestatie van de Silk Road-fraudeur James Zhong, die zo’n 50.676 BTC bezat.

Dat weten we niet alleen dankzij de persberichten, maar ook doordat on-chain data bewijst dat de coins in bepaalde wallets liggen. Een deel van de coins is al verkocht, maar volgens 21.co is ruim 194.000 BTC nog steeds in handen van de overheid. Het is desondanks enkele verplaatsingen nog steeds fors meer dan wat MicroStrategy bezit, die vergroot zijn holdings onlangs tot 158.245 BTC.

Bovendien heeft het bedrijf alleen de bekende inbeslagnames meegenomen. Daarom beschrijft het de analyse ook als de ‘ondergrens van de geschatte holdings van de Amerikaanse overheid, gebaseerd op publieke informatie’. Naar alle waarschijnlijkheid zal het daadwerkelijke bedrag dus nog hoger liggen.

Uiteraard bezitten veel meer overheden bitcoins. Vaak worden de coins in beslag genomen van criminelen, waaronder in Nederland.

Advertisement

Is Bitcoin bedacht door overheid VS?

VIDEO: Waarom zo veel mensen het op Bitcoin hebben gemunt
NOS op 3

Het is niet uit te sluiten dat de overheid van de VS nog veel, véél meer bitcoins bezit. De theorie dat Bitcoin-bedenker Satoshi Nakamoto in werkelijkheid iemand bij de Amerikaanse overheid was gaat namelijk al jaren.

Een voormalige cryptografisch analist van de National Security Agency (NSA) verklaarde onlangs dat de veiligheidsdienst in staat zou zijn geweest om de eerste blockchain te ontwikkelen, alhoewel hij betwijfelt of het ook echt zo gelopen is. Een bekende Bitcoiner verklaarde onlangs ook dat hij denkt dat de Amerikaanse overheid de bedenker is.

Sources


Article information

Author: Eric Collins

Last Updated: 1698786241

Views: 811

Rating: 4.1 / 5 (53 voted)

Reviews: 88% of readers found this page helpful

Author information

Name: Eric Collins

Birthday: 1968-11-13

Address: 292 Michael Fields Apt. 020, New Nicholas, AL 32128

Phone: +4021736748179395

Job: Civil Engineer

Hobby: Whiskey Distilling, Embroidery, Swimming, Lock Picking, Bowling, Hiking, Crochet

Introduction: My name is Eric Collins, I am a Gifted, resolved, proficient, intrepid, Adventurous, ingenious, skilled person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.