modaal salaris 2023, nederland, wat verdient jan modaal, inkomen, doorsnee nederlander
(Afbeelding: Getty)

Je hoort de term Jan Modaal vast wel eens voorbijkomen en dat heeft dan betrekking op inkomen. In dit artikel lees je wat het salaris is van de doorsnee Nederlander in 2023.

Het modaal inkomen in 2023 is iets anders dan het gemiddelde inkomen. Bij het gemiddelde worden alle salarissen opgeteld en gedeeld door het aantal salarissen. Jan Modaal is echter in het leven geroepen om een beeld te geven van de doorsnee werkende Nederlander.

Het modaal salaris in Nederland in 2023

VIDEO: Wie is Jan Modaal?
Centraal Bureau voor de Statistiek

Goed nieuws voor hem, want die doorsnee Jan is er in 2023 welgeteld 91 euro op vooruit gegaan. Het modaal salaris in Nederland ligt nu op 3.086 euro per maand, blijkt uit cijfers van salarisdienstverlener ADP.

Inclusief vakantiegeld komt dat neer op ongeveer 40.000 euro per jaar voor Jan Modaal. Dat is dus het salaris waar de doorsnee Nederlander zich in 2023 mee moet redden. Moet zeker te doen zijn, en anders zijn er deze elf simpele manieren om te besparen.

Inkomen Jan Modaal versus minimumloon

VIDEO: Vincent Kouters spaarde met een modaal inkomen, kinderen en een koophuis een ton bij elkaar | Op1
Op1

Waar het bruto modaal salaris van 2023 een stijging zag van 91 euro, is het minimumloon in Nederland dit jaar gestegen met 218 euro. Het minimum inkomen ligt nu op 1.934 euro bruto per maand. Dan heb je ook nog de anderhalve Jan Modaal, die zijn maandelijkse brutoloon met 87 euro zag stijgen naar 4.629 euro. Er is zelfs een dubbele. Deze veelvraat zag zijn brutoloon met 98 euro stijgen tot 6.173 euro.

Als je in 2023 een modaal inkomen hebt, zegt dat natuurlijk niets over je uitgaven en kosten. Of je de financiën een beetje op orde hebt? Spiegel jezelf eens aan het gemiddelde spaartegoed van Nederland per leeftijd.

Werken als vuilnisman, rechter of militair

VIDEO: WAAR VERDIENEN NEDERLANDERS HET MEESTE GELD ( GEMIDDELD SALARIS BESPREKEN)
Focuss Op Financiën

Om een nog beter beeld te krijgen, check je ook het salaris van de onlangs stakende rechters en vuilnismannen in Nederland. Ook interessant: de lonen bij Defensie, per rang en dienstjaar.