header banner
Default

Dankzij de unieke samenwerking van Jo Cassiers en Greg Bannis smaakt en klinkt Bronski als Hot Chocolate


Table of Contents

Schoten, Kapellen -

Voor Jo Cassiers (55), als rockartiest de jongste jaren bekend als Bronski, wordt 2023 The Year of Innocence, zoals zijn nieuwe single heet waarop hij het niet zozeer over zichzelf , maar over onze planeet heeft en hoe die er vandaag voorstaat. Het staat al vast dat 2023 een jaar wordt met veel optredens; met zijn eigen band, maar ook als begeleider van nationale en internationale toppers van nu en weleer zoals Ellen Foley en Greg Bannis van het legendarische Hot Chocolate.

Een kop dampende chocolademelk kan smaken, zeker nu de temperaturen weer een duik genomen hebben. Maar ook de zeemzoete dan weer swingende songs van de seventies funkband die we kennen van Avro’s Toppop Hot Chocolate gaan er nog altijd in. Op de dansvloer of op de radio hoor je hits als Emma, You sexy Thing, Everybody’s a winner, So you win again en It started with a kiss nog geregeld voorbijkomen.

“Hot Chocolate heeft heel veel klassiekers op het palmares. Ik ben dan ook trots dat Greg Bannis, de zanger van de band in de periode 1992-2010, ermee heeft ingestemd om samen een reeks concerten te geven. De intussen overleden originele zanger Errol Brown verliet de band in 1985”, vertelt de van Schoten afkomstige Kapellenaar. “Opvolger Greg, opgegroeid in Jamaica maar tegenwoordig in Spanje residerend, is een fantastische kerel wiens stem ook op zijn zeventigste onaangetast is gebleven.”

De Kaekelaar

Greg Bannis en Jo Cassiers kunnen het prima met elkaar vinden. — © RR

De twee ervaren artiesten kijken beiden reikhalzend uit naar hun gezamenlijke optredens. Meervoud, want naast het origineel ingeplande concert in Jo’s hometown Schoten op zaterdag 28 januari, zijn er intussen ook al twee extra shows toegevoegd in Keizershof Turnhout op woensdag 25 en in de Q-Factory in Amsterdam op vrijdag 27 januari.

Jo Cassiers en Greg Bannis spelen de evergreens van Hot Chocolate, maar diepen ook de meer bescheiden en aan de jonge U2 en Coldplay verwante songs van Bronski op. Ook fans van de Stranger Things zullen hun favoriete sciencefictionserie herkennen in de sound van de man die intussen dertig jaar professioneel muzikant is.

Alsof die twee namen nog niet genoeg aantrekkingskracht zouden hebben, moet je weten dat Jo zich in zijn eigen band omringd weet door straffe muzikanten. Zo zit Andy Treacey, die we kennen van Faithless, aan de drums. De toetsen zijn in handen van Wim Van Deuren (The Scabs) en bassist Renoir Hadri speelde ook met Zap Mama en Khadja Nin. Jo zelf zingt en zal ongetwijfeld ook dit keer weer straffe staaltjes op gitaar laten horen.

Met de bekende Amerikaanse zangeres Ellen Foley, met wie Jo Cassiers ook geregeld optreedt. — © RR

Ellen Foley

Zijn virtuoze gitaarspel is ook de reden dat in eigen land Stan Van Samang Jo jarenlang mee op tournee nam als vast bandlid. Jo Cassiers ligt goed in de markt bij internationale toppers. Zo begeleidde hij recent nog de Amerikaanse Meat Loaf-zangeres Ellen Foley (71) en nam hij eerder een plaat op met Nathan Osmond, zoon van Alan van The Osmonds. “In die periode ontmoette ik ook Ron Wood, groot voorbeeld en gitarist van de Rolling Stones”, haalt Jo één van de vele prachtige herinneringen aan uit zijn rijke loopbaan.

Jo’s dochter Bo Vera August en haar vriend Wolf De Backer op bas. — © RR

Dochter

The Years of Innocence is Jo’s derde soloplaat onder de naam Bronski. “De nummers klinken niet zwaar op de hand, al maak ik inhoudelijk wel de balans op van onze aarde en de gesels die we als bewoners de jongste jaren ondergingen zoals corona, de klimaatopwarming etcetera.”

“Toch is het op de een of andere manier mijn meest positieve plaat tot dusver geworden”, mijmert Jo. “Vijf jaar geleden heb ik een tijd lang met donkere gedachten gekampt en die hebben ook de kleur van mijn eerste liedjes bepaald. Maar nu voel ik me energiek als in mijn tienerjaren. Dat is mede te danken aan de muzikale versterking en creatieve input die ik nu en dan krijg van mijn getalenteerde dochter Bo Vera August (artiestennaam) en haar vriend Wolf De Backer, een straffe bassist.”(jaa)

Bronski en Greg Bannis op zaterdag 28 januari (20u) in De Kaekelaar in Schoten. Klik hier voor tickets

Greg Bannis zo’n tien jaa geleden. — © RR

Greg Bannis bij een optreden drie jaar geleden met enkele Limburgse muzikanten. — © Chris Nelis

Jo Cassiers als Bronski, één van zijn vele muzikale gedaantes. — © RR

Sources


Article information

Author: Raymond Curtis

Last Updated: 1702022642

Views: 627

Rating: 3.6 / 5 (37 voted)

Reviews: 80% of readers found this page helpful

Author information

Name: Raymond Curtis

Birthday: 1930-11-07

Address: 24258 Kristi Glen, East John, VA 20635

Phone: +3675578752960697

Job: Article Writer

Hobby: Golf, Bird Watching, Skydiving, Archery, Gardening, Camping, Drone Flying

Introduction: My name is Raymond Curtis, I am a Determined, vibrant, honest, unguarded, esteemed, spirited, dazzling person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.